>

nuffnang

Followers


welcoming wish

Ya Allah, Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati-hati kami kepada agama-Mu dan tunjukkanlah kami kepada jalan ketaatan

Wednesday, August 3, 2011

Ha . . Mari2 jeling resipi TRIFFLE nih . .

Salam you all!! Hehe.. Sy bkn chef okeh, malah xreti sgt la bab masak2 nih.. Cumanya, bende alah nih salu gak ler buat.. coz ianya tersgtlah sedap.. Nyum3~~ tp xdak gambaq tau nk upload kt cni coz xpnh pon telintas nk post kt cni.. Cuma td ada kwn request resipi nih, sy ponn salin ler kt word nk antor kt dia.. Alang-alang tu, publish jer la kt cni kan3... hehe.. okeh, jomm kita tenung2 resipi nih jommm!!

Bahan-bahan:

1 tin Susu cair,

2 sudu tepung kastad

Gula sedikit (setakat nk bagi manis2 buah jer)

1 Kek gulung (tapi biasanya x habis pun guna)

Buah yg dalam tin tu.. (ikut korang la nk beli tin besor ke tin kecik)

Jeli 1 peket

· Tips: jeli and kek gulung tu pilih perasa yg sama, br match rasa dia..

Cara masak:

Masak susu cair dan tepung kastad , dan gula, kacau sampai pekat..jgn stop kacau coz takut berketul..

Kek gulung di potong2 untuk buat tapak dalam bekas. Susun kek gulung kat dalam bekas. (Guna bekas yang korang nak hidangkan bende alah tu nanti)

Tuang susu cair (yang dimasak tadi) atas kek gulung yang disusun dalam bekas tadi..

Pastu, susun buah atas tu, susun la lawa2 bagi jadi cam hiasan..

Pastu masak jeli, ikut arahan tertulis kat plastik/kotak jeli tu yer..hehe

Bila dah masak, biar jeli tu sejuk sedikit, tuang atas kek tadi..jadi lah!hehe.. last step, masukkan dalam peti ais.. Sedap tau mkn sejuk2..

Nk tengok rupa dia sudah masak, google je..=) Tima Kasih coz sudi membaca..






1 comment:

RaIhAn MaHzAn said...

tenQ Jemy Kaledupa..
ye ke bagus?
follow ler sy..;)

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...