>

nuffnang

Followers

welcoming wish

Ya Allah, Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati-hati kami kepada agama-Mu dan tunjukkanlah kami kepada jalan ketaatan

Tuesday, January 15, 2013

Listen! Listen! Listen! Listen! Let me Speak!

Hai! Selamat petang semua....post ni khas untuk MAHASISWA-MAHASISWI sekalian..jgn jadi mcm apa yg berlaku kt UUM baru-baru ni sempena FORUM WANITA DAN POLITIK
Selepas aku layan video Forum Mahasiswa tu, terus otak aku melayang ke UIA..kt UIA tak penah pulak jd mcm tu, sebab --> Sorry ye, bukan nak ampu U aku, tp tulah hakikatnya, BUDAK-BUDAK UIA bukan jenis pengecut.walaupun x semua student UIA jenis berani bersuara, tapi kalau ada yang dh bersuara, ramai yang akan menyokong di belakang. Buat lah apa sekalipun, kami semua jenis bukan penakut. Pelik aku tengok video forum tersebut, tak kan mcm tu je sikap mahasiswa? bila ada yg berani bersuara, xda pulak yg berani nk support? malu la ckitt..ada jugak post2 kt fb dr lecturers aku cakap, student tu x pandai melontar soalan sbb tersangat lantang time tu..yang tu aku sokong la, tapi part yang aku x sokong apabila that 'SZJ' tu tarik mic and said : LISTEN! (several times) and LET ME SPEAK! for me, sgt kelakar ok..that's show you're not a smart person. you're the leader then you should give her chance to finish 'her floor' and answer that question properly. if you're a good speaker,person will hear you lah! xpayah suruh org dengar! then another part yg rasa macam x sedap telinga, bila ada seorang ahli panel bangun nak tmbah, SZJ said "these people are tired" pastu terus pegi ke lucky draw punya session. dasar kelompok tersebut kot, bila stress umpan dengan gifts n mcm-mcm lagi. Really looking forward for SZJ to make an apology to Bawani in public. shame on you! Layan video kt bawah ni. Funny lol!


 
 pic kt atas ni contoh adab sebenar yg patot SZJ bawak sbg org ISLAM..
jom like page ni ramai-ramai jommmm~
http://www.facebook.com/pages/We-want-Sharifah-Zohra-Jabeen-make-a-public-apology-to-Miss-Bavani/129142660585235

Saturday, January 12, 2013

HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT 112

Teringat last week, sebagai seorang chambering pupil (or training lawyer kalau untuk layman term), I've met someone in Penang Bar Comittee-I mean, someone yang ada position dalam Penang Bar Comittee-perlu ke aku spesifik kan lagi? x kot..One of my friend sempat tnya he's opinion about this rally. You all nk tau apa komen dia? secara ringkasnya, he's comment is positive. Katanya, dia x kesah sape pun yg jadi PM after general election kali ni, even Haji Hadi pun dia x kesah. (he is Indian ok) We will never know the capability of someone until we give them a chance. For me, it's not like dia nak main-main untuk something yg serious. Tapi, PEMIMPIN PEMBANGKANG bukan calang-calang orang yang x ada otak yang bijak. They are smart people. Katanya, dia xkisah siapa pun yang pegang jawatan PM lepas ni sebab, RASUAH. RASUAH memang ada di merata-merata & ambik masa untuk di buang dari budaya rakyat Malaysia, tapi sekurang-kurangnya mesti ada usaha. Bukan setakat tampal motto "Kami Benci Rasuah" tapi tetap rasuah jadi budaya.Alah, setakat Rebate RM200 tu, saja nak pancing orang muda je. Ehhh bukan aku  tak bersyukur ok. Tapi korang yang cerdik pandai ni, sila lah bukak mata seluas-luasnya sebelum mengundi.



Next issue, mungkin ramai yang benci dgn HKR 112 sebab kata mereka, buat jem jalan je, menyusahkan semua orang, buang sampah merata-merata, bawak anak pegi HKR 112 sian kt dorang, n bla3 lagi. It's just an issues brought by 'them'. Aku nak tanya, kalau ada event apa-apa kt KL, tetap aje jalan jem kann? tanya je. Bagi aku kalau event-event tu semua, bukan setakat jalan jem, sakit mata lagi tgk anak-anak muda yg pergi, maksiat banyak, dosa banyak, syaitan pun banyak. Yang HKR 112 tu, ada ke orang buat maksiat?so dia nk dukung anak dia pegi rally tu pun dia punya hal la, knape marah sgt? ada intention nk sembur canon ke semalam tu? Bagi aku kalau dh perhimpunan aman, it will never be a problem as long as mak bapak dia sanggup dukung anak tu, bukan dia letak anak dia suh merangkak sendiri. Aku ingat lagi, kalau pi event-event lain pun, selalu nampak ibu-bapa bawa anak-anak dalam stroller, dukung bergilir-bergilir dengan suami isteri, baby pon ada, ala yang kecik lagi tu silap-silap baru habis pantang, xpulak kena saman kannn..

-Kenapa perlu menentang kezaliman sedangkan aku tidak dizalimi?-
-Tak sabar nak mengundi. Cepat la PM kasi date. Apa saja untuk masa depan Malaysia-




Wednesday, December 12, 2012

ZIGOT-FETUS-EMBRIO-BABY




“It’s about 3rd month and 1 week already, the journey of my baby in my stomach..How are you dear? Abi and Ummi is still wondering, how would ummi carry this responsibility. Responsibility? No, it is responsibilities. Baby, you are our first child. Son or daughter? Don’t worry, we don’t mind what gender is you dear..we just want you to grow up and become a good khalifah in this world. Abi and Ummi worry soo much, because we know we are lacking in lots of things. Can we become a good Abi and Ummi to you baby?”

Ohh risaunya..risau lg pasal benda nie dr risau nk beli brg keperluan baby nanti.Setiap tingkah laku anak-anak kecil, datang dari tingkah laku ibu-bapa. Gagal mendidik, gagal lah segala-galanya. Kawan-kawan yang baca post ni, sorri lah mmg x menarik kan? Tp ni lah luahan hati ibu-ibu yg mengandung for the first time. Hope my husband and can give the best to our child.Amiinn..

Tuesday, December 11, 2012

LUAHAN HATI ANAK-ANAK DI GAZA



Assalamu’alaikum..



Tengok gambar-gambar kt bawah ni, sayu hati aku…ni gambar-gambar dari Heliza Helmi, yang sedang berada di GAZA sekarang ni..gambar-gambar ni luahan hati dari kanak-kanak GAZA yang mungkin telah kehilangan ahli keluarga, abang, adik, kakak, ibu, kawan-kawan...

Wednesday, December 5, 2012

TIADA JIHAD DI PALESTIN??

Assalamu'alaikum

Pelik kan tajuk post ni? Ya memang pelik sebab aku sendiri rasa pelik..tiada jihad ke tiada orang jahat?? huhu ☺
 So mari kita terjah apa yang berlaku. Lihat, fikir dan renungkan ^_^

 

Sunday, December 2, 2012

Kejadian Lawak di awal pengenalan Komputer


Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard. 

2. AST Technical Support menerima laporan komplen kerana kesulitan menggunakan mouse. Semasa Techincal Support datang ke rumahnya, mereka menjumpai mouse tersebut tidak boleh digunakan… kerana masih berbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer? 

3. Di tahun 1980-an, ketika disket masih berukuran besar, Compaq pernah menerima keluhan seorang pengguna yang disketnya tidak boleh dibaca oleh drive-disk komputer. Setelah diselidiki, ternyata pengguna itu sebelumnya memasukkan disket ke dalam mesin taip dan menaip label yang tertampal di disket itu. 

4. Sebuah keluhan lain dari pengguna AST yang mengatakan disket mereka terkena virus yang sukar dibersihkan. Petugas AST meminta orang itu mengirimkan copy disket yang terkena virus itu untuk diselidiki. Beberapa hari kemudian, petugas AST menerima fotostat disket dari pengguna tersebut. 

5. Seorang pengguna DELL mengeluh dia tidak dapat mengirimkan fax via komputer.
Setelah diarahkan selama 40 minit melalui telefon, petugas DELL mendapati pengguna itu mencuba fax via komputer dengan cara memegang kertas yang akan di fax di depan monitor, sambil menekan tombol “SEND” di layar. 

6. Seorang konsumen DELL lain mengeluh karena keyboard yang digunakannya sudah tidak berfungsi sejak dibersihkan. Ketika ditanya cara ida membersihkan keyboard, dia menjelaskan, “Saya mencuci dan menggosok semua bahagian keyboard dengan sabun, dan membilasnya dengan air, lalu menjemurnya.” 

7. Seorang pengguna DELL marah-marah kerana tidak boleh menyalakan komputer yang baru dibelinya. “Semua sudah terpasang dengan baik.Tapi setiap kali saya tekan pedal kaki , tidak terjadi apa-apa.” Setelah diselidiki ternyata “pedal kaki” yang dimaksud orang itu adalah : mouse. 

8. Seorang lagi pengguna DELL marah kerana komputer barunya tidak nyala.
Dia menjelaskan semua sudah terpasang dengan benar, dan ketika dia menunggu selama 20 minit, tidak terjadi apa-apa pada komputernya. Ketika teknisi DELL menanyakan apakah “power switch” sudah dinyalakan, dia balik bertanya, “Power switch apa?” 

9. Berikut adalah tanya-jawab antara petugas Novell NetWire dengan seorang pembeli :
Penelefon : Hello, boleh bercakap dengan Tech Support?
Novell : Ya, boleh saya dibantu?
Penelefon : Tempat letak cawan di PC saya patah. Apa mungkin saya bisa menggantinya?
Novell : Tempat letak cawan? Apakah itu hadiah saat Anda membeli komputer?
Penelefon : Tidak. Tempat letak cawan ini sudah ada di komputer saya. Dan ketika saya meletakkan gelas saya di atasnya, tempat itu patah. Yang saya ketahui, di bahagian depan tempat itu ada tulisan “CD-ROM, 16X”.
(Saat itu juga, petugas Novell langsung mematikan telefon dan tertawa terbahak-bahak…)

Buka Mata Seluasnya Sebelum Kahwin, Tutup Mata Separuh Selepas Kahwin



Assalamu’alaikum..

Harini tajuk artikel I tentang kehidupan laki bini plak. Acewah! Hehe x sampai setahun lagi pun kawen ada hati kan nk share kehidupan laki bini ni kan? Heh~

Last week, bila husband I sibuk online malam-malam, jadi malas plak nak kacau dia. So saya baca 1 buku Motivasi hadiah dari kawan sempena perkahwinan saya dan husband januari lalu. Kisah ni dipetik dari tajuk tenteng “Fitrah lelaki dan wanita”

Isteri : Saya  bahagia sangat dengan suami saya, semua benda yang saya cakap, dia ikut.  
           Pendek kata, xpayah susah-susah nak bertekak pasal hal-hal rumah tangga ni.

Ni lah kata-kata seorang perempuan kepada pakar motivasi a.k.a penulis buku nih.

Pakar Motivasi : Alhamdulillah, tapi boleh saya jumpa suami Puan? Mungkin saya boleh kongsi pengalaman Puan dan suami dengan orang lain, tentang bagaimana mengekalkan rumah tangga tanpa pergaduhan.

Isteri : Tu haa suami saya, encik boleh lah jumpa dia (sambil tersenyum)

Lalu penulis buku ini terus pergi ke arah yang ditunjuk oleh Puan tadi. Pelik, kata hatinya. Kenapa lelaki ini mengesat air mata?

Pakar Motivasi : Encik, Assalamu’alaikum..boleh kita berbual?

Suami : Ye wa’alaikumussalam..Encik, saya sedih sangat. Selama ni saya ikut je cakap isteri saya, rupa-rupanya baru saya sedar yang saya telah mengorbankan fitrah lelaki saya. Sebelum ini, semuanya saya ikut jer sebb saya nak tengok dia bahagia.

Ending of the story, penulis buku ni menerangkan yang fitrah kejadian lelaki dan wanita sememangnya tak sama, dan tak akan sama. Nasihat penulis dalam buku nie, Buka Mata seluasnya sebelum kahwin, dan Tutup Mata separuh selepas kawen. Maksud penulis, jangan tukar fitrah pasangan hidup anda, tetapi terimalah dia seadanya. Andai anda ubah diri pasangan anda, maknanya anda sedang hidup dengan ‘orang lain’, bukan lagi pasangan anda yang anda jatuh cinta. Ok Babai!!


"A perfect Marriage is not when a perfect couple comes together, but  when imperfect couples live together and make their self to complete each other"

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...